Rundt i Cuba

Med bus eller tog

Rejs på egen hånd i Cuba

Cuba er et meget sikkert land at rejse i og faktisk meget let, da der kun er et busfirma og stærkt begrænset togruter.

 Viazul bus er turisternes busfirma. Med Viazul kan du faktisk komme til stort hvilken som helst by på Cuba.

I de senere af år, er antallet af turister på Cuba steget kraftigt, og det er antallet af Viazul busser desværre ikke, så det tilrådes på det kraftigste at booke dine ture inden du tager afsted via deres hjemmeside.

Du kan ikke forvente, at der er plads på bussen hvis du ankommer til busstationen en ½ time før bussen kører, hvis du ikke har billet.

Hvis du elsker at køre i tog, er der naturligvis også denne mulighed, selvom det nok er lidt mere omstædigt og meget udfordrende for din tålmodighed


Viazul Bus

Viazul, transport på Cuba

Hvis du vil rejse på egen hånd i Cuba så book dine busbilletter  på forhånd hjemmefra via deres hjemmeside.

Sidst jeg var på Cuba bestilte jeg plads fra Havana til Santiago de Cuba, og rejste så tilbage til Havana med stop i en del byer undervejs. Det kræver lidt planlægning, men det kan godt lade sig gøre.

Hvis du ikke har købt billet via deres hjemmeside, så skal du ud på busstationen, finde Viazul kontoret (og det kan godt være lukket) snakke med en person, der næppe taler engelsk, have pas med og forsøge at forklare du skal med den bus dertil klokken det og det. 

Nej, køb billet via deres hjemmeside, og gør livet nemmere for dig selv!

 

Eksempel på priser

Havana til Varadero – 10 CUC
Havana til Viñales – 12 CUC
Havana til Trinidad – 24 CUC
Havana til Playa Giron – 13 CUC
Havana til Cienfuegos – 20 CUC
Havana til Baracoa – 66 CUC
Havana til Holguin – 44 CUC
Havana til Guantanamo – 57 CUC
Havana til Camaguey – 33 CUC
Havana til Sancti Spiritus – 23 CUC
Havana til Santa Clara – 18 CUC
Havana til Santiago de Cuba – 51 CUC

1 CUC svarer til 1 $

Om busturen

Viazul i Havana

Viazul i Havana er beliggende et pænt stykke væk fra centrum.
Tag en taxa derud. Regn med 10 CUC for turen.

Lidt om hvordan du kommer med bussen

Ankom til Viazul mindst en time før med den billet du har købt over nettet.

Der er visse regler, der skal følges for at komme med bussen;

Aflever billetten i skranken, og informationer i din billet bliver tastet ind i deres EDB system. Herefter modtager du et boarding kort til bussen. På dette boarding kort er der angivet et sædenr, som er totalt uden betydning.

Herefter tager du din baggage og din boarding kort til baggage lugen, hvor din baggage bliver mærket med en lille mærkat og sat i et bur.  Og så vil manden nok bede om lidt drikkepenge. Baggagen bliver af personalet sat på bussen. Der er uden betydning for servicen om du giver drikkepenge eller ej.

Så er det op i køen til bussen, husk der er ikke nummerede pladser, selvom det fremgår af boarding kortet. Der er fri plads, og sæderne kan være af meget forskellig kvalitet.

Når du er ved endemålet, skal du vise bagage nærkaten for at få udleveret din baggage, så pas godt på den.

Lidt om busturen

Hvor tit stopper bussen?

På hver Viazul bus er typisk 2 chauffører, den ene kører, mens anden går til hånde i bussen, eller hviler sig. Og så bytter de plads ind i mellem.

Bussen stopper typisk hver anden time, eller deromkring, så du kan komme ud og strækker ben, ryge en smøg, eller købe noget og spise eller drikke.

Når bussen stopper i de enkelte byer, er det ikke sikkert du kan komme ud og strække ben. Ofte kører den hurtigt igen efter et meget kort ophold, men modsat kan chauffører godt sige der er et kvarters pause.

På langture holder bussen ved landevejs cafeterier, hvor der er lang pause og mulighed for varm mad og kolde øl.

Der vil også være et toilet, så ha' små lidt småmønter i lommen. 

Bemærk, at toiletterne ikke svarer til dansk standard.

Med tog i Cuba

En oplevelse for livet

Forvent ikke vestlig standard eller hastighed

Cubas jernbaner løber fra øst til vest og fra nord til syd, og det er en god måde at opleve Cuba, specielt hvis du ønsker at rejse på samme måde som Cubanerne, og ikke i Turist Viazul busser.

Forvent bestemt ikke veslig standars, medbring selv toilet papir, drikke varer og lidt mad, selvom der være masser af sælgere når toget holder på stationerne.

Specielt er toget fra Havana til Santiago de Cuba interessant, da det er hurtigere end bussen, og mere komfortabelt, specielt hvis du rejser med det "Franske tog".

Havana togstation ligger central placeret i gå afstand fra  centrum

Havana togstation er under ombygning, men skulle åbne igen i 2019

Køb billet til toget

Turister kan ikke købe togbiller på Estacion Central (det er derfra toget afgår), men skal købe dem på Le Coubre stationen.

Fra Estacion Central går du ned af Egido langs den gamle bymur ned mod havnen og drejer til højre. Der er ca 100 meter mellem de to togstationer.

På Le Coubre stationen køber du din billet. Det er en god ide, at købe billet et par dag i forvejen. Husk pas. Du skal betale i CUC og prisen er ca 60 CUC eller små 500 DKR.

Når du skal rejse, skal du først bekræfte din billet, dette gører du på Estation Central (der er også herfra dit tog kører). I midten af stationen er der nogle luger, og en lang kø, her afleverer du din billet og dit pas, hvorefter der er en del papirarbejde. Du skal bekræfte din billet, det er vigtigt.

Og så er det ellers med toget. Der er kke noget der hedder pladsreservation, så kom i god tid.

Cuba tog kort

Læs mere om  at rejse med tog i Cuba


Se køreplaner for toget mellem Havana og Santiago de Cuba ( Husk at rejse med det Franske tog)