Et land der bare er så anderledes

Cuba, et meget billigt land, men.....


Cuba og priser

 • Drikkevarer:

  En ting der er sikkert, Cuba løber bestemt ikke tør for hverken rom, vodka eller øl. Disse drikkevarer kan købes overalt, døgnet rundt.

 • Mad:

  Tja, hvad skal jeg sige. Cuba er bestemt ikke nogen gastronomisk oplevelse. Du bliver da mæt, men det er vist også alt. 

  Du skal bestemt ikke rejse til Cuba for maden's skyld.

  Hvis du spiser på de private restaurationer (Paladar) kan du såmænd godt spise et rimeligt måltid til priser der er fornuftige, i forhold til priserne i Danmark. (Hvor priserne jo er helt vanvittige, se bare her. Et stykke rugbrød med kartoffel til 105,- kr) 

  Omvendt kan du også købe et Pizza til 2 kr i gadebutikkerne. Den smager udemærket, problemet er bare, at man bliver træt af at spise dem, de er meget ens.

 • Hotel:

  Kan koste lige fra 25 CUC til 300 CUC pr overnatning. Der findes store og flotte luksus hoteller overalt i Cuba, men de er også dyre, meget dyre endda. Det er en god ide, at reservere hotel overnatning hjemmefra, da det oftest er billigere, end at komme ind fra gaden af.

 • Privat indkvartering:

  Casa Particulares, koster typisk 25 til 30 CUC pr nat. Du betaler for værelset, uanset om i er 1 eller 2 personer. Det er en rigtig god måde at bo på, værelset er typisk med eget bad og toilet, og rent. Håndklæder og sæbe er også til rådighed. Du kan enten reservere over nettet, eller også blive du tilbudt overnatning når du står af bussen i de enkelte byer. Det er ikke noget problem af finde privat overnatning. Det er en rigtig god måde at bo på, og du kommer tæt på de lokale. Du vil også have mulighed for morgenmad eller aftensmad disse steder. Morgenmad koster typisk 4 CUC, mens aftensmad er lidt dyrere omkring 8-10 CUC. Udemærket kvalitet og god valuta for pengene. (Som regel)

Cuba og lønniveau

Gennemsnitslønnen på Cuba er omkring 30 CUC eller 750 CUP pr måned

Dette er et udemærket eksempel på Cubanernes liv, de har bare ingen penge. Lønnen på Cuba er yderst beskeden, rent faktisk tjener en cubaner omkring 250 danske kroner om måneden!! Altså omkring 7-8 kroner om dagen. Det er hvad 1 øl koster.

Og det er der ingen der kan leve af, heller ikke på Cuba.

Men... sådan er virkeligheden bestemt ikke

De fleste Cubanere har derfor deres egen lille virksomhed ved siden af, der gør af, de kan tjene 10 til 20 US $ mere om måneden.

Som min Cubanske ven fortalte, så er der efterhånden mange, der tjener gode penge på Cuba;

Hvis du er faglært som mekaniker, blikkenslager, elektriker eller driver en lille butik kan du tjene gode penge på Cuba og leve et godt middelklasseliv.

Du kan let tjene 30 US $ pr dag, og det svarer jo til over 10.000 US $ årligt. Og der er ikke indkomstskat på Cuba.

I et lavprisland som Cuba ville det være omtrent det samme som at tjene omkring 250.000 kr i Danmark.

Hvis du f.eks. kan købe en bil og bruge den som en taxa, kan du nemt tjene $ 30 til $ 50 per dag og meget mere, hvis du arbejder flere timer (6 timer eller mere).

Restaurant og bar ejere kan nemt tjene op på $ 50 per dag.

De nyrige på Cuba

Hvis du udlejer nogle værelser i dit hus eller lejlighed, så tilhører du den nyrige klasse på Cuba.

Hvis du udlejer 2 værelser  (30 US $ pr værelse), så er der 60 US £ på kontoen hver dag. Hvis du kan dette 300 dage om året, og det kan sagtens lade sig gøre i Havana så tikker der 18.000 US $ ind om året. Godt nok skal du betale 50 US $ pr værelse pr måned i skat, så netto har så 16.800 US $.

Hvis du så derudover tilbyder morgenmad, aftensmad, turistguide, ja, så kan du let blive meget rig.

Små 17.000 US $ svarer vel til en lille halv million i danske penge. Og skatten er betalt.

Fattigdom i Cuba

Leveomkostningerne på Cuba er nok nogle af de laveste i verden. F.eks koster en busbillet i Havana 1 CUP, det svarer til 25 øre

Næsten alle cubanere har fjernsyn, radio, køleskab, vaskemaskine. De fleste cubanere har også mobiltelefoner og smartphones.

At være fattig i Cuba  er sandsynligvis det bedste sted i verden at være fattige i.

Ellers så kan et besøg i en favelas i Brasilien,  Venezuela, nogle dele af Mexico eller Haiti (som ligger lige ved siden af ​​Cuba) anbefales.

Eller for den sag skyld, at være fattig sort mand i Mississippi i USA er nok ikke det morsommste i verden

Cubanere og turister
Arbejde i turist sektoren
De fleste cubanere, der taler et andet sprog, som engelsk, fransk, russisk eller tysk, kan nemt finde arbejde som uafhængige guider. (Sprogkurser er for det meste gratis eller meget billige på Cuba, så mange mennesker taler andet sprog.)
 
Byguider, der tilbyder vandreture i Havana, kan tjene 50-100 cuc om dagen. En guide tager normalt 5 cuc per time for en byrundturtur og kan normalt have med 5 turister ad gangen. Et par ture om dagen, og lidt drikkepenge  som en bonus, og rejseguiden lever godt.
 
I almindelighed tjener Cubanere, der arbejder med turister, ofte en masse penge.
 
Servitrice og tjener job er også højt værdsat. Den officielle løn er meget lav, men drikkepenge kan være meget lukrative.
Dog er dette meget afhængig af barens eller restaurantens placering og kundekreds.
 
På en bar eller restaurant som udelukkende besøges af Cubanere, er det nok lidt mere småt med drikkepenge, men der kan godt tjenes 5 til 10 CUC pr vagt.
 
På turistorienterede barer eller restaurationer kan du let tjene 50 til 100 cuc per nat eller mere.
Penge fra USA

Mange cubanere har en onkel eller kender nogen, der bor i USA eller andre lande. Så der modtaget også penge fra udlandet.

Det anslås, at der bor omkring 1,2 millioner cubanere i Florida, og at de årligt overfører omkring  3 milliarder $ til Cuba.

Cuba og skat

Cuba må være paradis for Liberal Alliance. Der er ingen skat.

Der er ingen ejendomsskatter på Cuba.

Hvis du er ansat af staten betaler du ikke skat

Hvis du driver selvstædig virksomhed normalt 10% af deres indtjening som skat. Det er et simpelt skattesystem, og målet er at stimulere flere til at blive selvstændige.

Alle selvstændige skal have tilladelse til at drive deres erhverv. Skatten der betales for dette, er afhængig af erhvervet, og dets indkomst potentiale.

Hvis du f.eks er taxa chauffør, og kører rundt i din egen bil, betaler du 30 CUC pr måned i skat.

Omvendt hvis du er ansat af staten som taxachauffør, og kører rundt i statens biler (de nye gule taxe'er) som kun er til turister, så betaler du 30 CUC om dagen. Det er hvad der svarer til en tur til lufthavnen.

Hvis du udlejer værelser, betaler du 30 CUC pr værelse pr måned.