Mad og drikke

Cuba, et land med rom


Hvor skal man spise i Cuba?

Du kan godt blive mæt, men....

Fra de fineste restaurantioner til street food. Mulighederne er mange, men ofte bliver du nok lidt skuffet. Ris og bønner vil du meget ofte se på din tallerken, det er billigt, og det er let at skaffe.

På Cuba er der disse muligheder for et måltid mad;

 

Stats restaurationer

For ikke så mange år siden, var det det eneste sted du kunne spise. Idag er det heldigvis kun en mulighed, da staten har tilladt private restaurationer (Paladares).
Maden og servicen på disse restaurationer kan være en blandet oplevelse, og generelt dårlige end på de private restaurationer. Men du kan bestemt også være heldig, og opleve et strålende måltid.
Priserne ligger typisk mellem 8 og 20 CUC for et måltid.
De fleste stats restaurationer i Havana modtager kun CUC, men når du kommer ud i provinsen er de fleste stats restaurationer med priser i CUP. Og så er det helt meget billigt!!

Paladares

En Paladar er en privat ejet restauration, som således ikke er ejet af staten.

Hvis du vil opleve det mest ægte Cubanske køkken er det nok her du skal spise.

Paladare blev tilladt i 2010, og har opnået stort succes. Både cubanere (dem med penge altså)og turister oplever Paladarerne som et udemærket alternativ til de stats ejede restaurationer.
Priserne er altid i CUC, og er typisk på niveau med de statsejede eller måske en smule dyrere. Du vil typisk møde masser af turister på paladaerne.

 

Casas Particulares

Casas particulares, eller på dansk privat indkvartering, er det sted hvor du nok vil opleve det mest ægte cubanske køkken. Når du bor privat, vil værtsparret spørge om du ikke ønsker både morgenmad og aftensmad (mod betaling naturligvis) Det er jo en god måde, for værtsparret at øge indtjeningen på.
Du kan typisk købe morgenmad for 4-5 CUC, og aftensmad for 6-10 CUC. Prøv det.

 

Cafeterias

Cafeterias er for et hurtigt, meget billigt, måltid.
Du vil opleve at udvalget typisk består af ris, bønner, burgers, og sandwich. Priserne er altid i CUP, da det er disse steder en cubaner typisk vil spise. Mange cafeterier har åbent 24 timer i døgnet alle ugens 7 dage.
Et måltid vil typisk koste 20-40 CUP, eller 1 til 2 CUC

Pizza bar

Er der noget cubanere elsker så er det pizza. Du vil finde masser af små privat ejede boder, hvor typisk en famile driver et lille pizzaria. Pizzaer en mindre end i Danmark, mere beregnet til en person, og serveres rygende varme. Alle priser er i CUP. En pizza koster typisk 10-20 CUP, altså mindre en en CUC

Street food

Overalt i Cuba, speciel hvis der er gadefest (og det er det tit) vil der være masser af Street Food.
Du vil finde sandwich med flæskesteg, is, popcorn, pizza, og det uundgåelige ris og brune bønner.
Alle priser er i CUP, og er meget lave.


Hvor skal man drikke i Cuba

Altså ud over rom

Der er mange muligheder for at kunne stille tørsten på Cuba. Du vil altid kunne finde en butik der sælger postevand (du skal ikke drikke vandet fra hanen), cola, øl og masser af spiritus.

Der er såmænd også udmærkede kaffe steder med ægte cubansk kaffe.


Øl og Cuba

Cuba producerer  glimrende øl.

Cuba er jo forbundet med rom, men der producerer glimrende øl på Cuba. Det er billigt og drikke, specielt sammenlignet med danske forhold, så selv cubanere har råd til at drikke et par øl eller lidt rom hver aften. Og det sker da!!


Herunder er en oversigt over de Cubanske ølmærker

De støste øl mærker er helt klart Cristal og Bucanero. De kan købes alle steder, hvor der er turister. Smager glimrende.

 • Cristal

  Cristal øl fås i en grøn flaske eller dåse. Alkohol procent på 4,9. Smager stort set som en Tuborg eller Carlsberg. Glimrende øl, og fås overalt hvor der er turister. Pris omkring 1-2 CUC

 • Bucanero

  Bucanero (sørøver) er i en rød og sort dåse. Smagen er stærkere end Cristal, og minder nok mere om en Classic øl. Alkohol procent på 5,4 (Svarer til en guldøl). Fås overalt hvor der er turister. Pris 1-2 CUC

 • Cacique

  Cacique er meget populær blandt Cubanere, da øllet er meget billigt. Betales som regel i CUP og ikke CUC som Cristal øl. Cacique har en alkohol procent på 4,5 og koster omkring 20 pesos, altså under 1 CUC.

 • Mayabe

  En klar og let smagende cubansk øl! Perfekt til en dag på stranden pga det lette og klare smag. skulle smage som en Coors Light beer. Kan købes til omkring 20 CUP


 

Se en reklame film for Cristal øl