En meget sikket land

Cuba, et land stort set uden kriminalitet


Cuba og kriminalitet

Cuba er meget sikkert, også for kvinder der rejser alene.

Ja, og det endda med stort. Cuba er meget sikkert, også for kvinder der rejser alene. Men lad være med at spille dum, og opfør dig ordentligt. Ja, endnu engang. Cuba er et meget sikkert land at rejse i.


Cuba og  narkotika

Narkotika er ikke særligt udbredt på Cuba

Narkotika er heldigvis stadig ikke særligt udbredt på Cuba. Du kan godt blive tilbudt stoffer på gaden, men overhør det og gå videre. Det kan sagtens være en civil politimand, der lige skal teste en turist.

Du skal heller ikke under nogen omstændigheder bringe hverken narkotika eller hash med ind i Cuba. Hvis du bliver opdaget er straffen meget hård.


Plat og svindel

Det er der til gengæld en del af

Ork, det er til gengæld meget udbredt. Men ok, det er rimeligt uskyldigt, men selvfølgelig ret irriterende. Check altid regningen på restauranter, der kommer som regel lidt ekstra på, eller priserne er anderledes, bare lidt højere end på menukortet. Hvis priserne ikke fremgår, så spørg før du køber.

Jeg har fornylig hørt en historie om en pige, der skulle have manicure. Det fremgik da også af skiltet, at prisen var 10 CUP, altså 2,50 kr, men den pris var kun for cubanere. Hun måtte slippe 5 CUC, altså næsten 60 kr. Så spørg altid om prisen først.

Eller som jeg selv har oplevet for en del år siden, på en bar sent om natten. Vi sad en del turister sammen, og nød en par øl i natte varmen. En cubaner kommer og sætter sig ved bordet, flinke som vi er, tilbyder vi ham selvfølgelig en øl, som han naturligvis siger ja til. Der kommer et par omgange til på bordet, inden vi beder om regningen. Cubaner tager den, og siger det er da alt for dyrt, han kender tjeneren, så vi skal nok få lidt rabat, hvis vi overlader det hele til ham. Dumme som vi er, giver vi ham pengene, hvorefter han forlader os, for at betale regningen i baren. Tror vi.

Det var da godt vi mødte ham, tænker vi alle, så sparer vi da lidt penge. Godt nok kommer cubaneren ikke tilbage til bordet, men det tænker vi ikke rigtigt over, så da vi lidt efter skal gå, kommer tjeneren og beder om penge for alle de øl vi har drukket. Cubaneren havde naturligvis ikke betalt, men var smuttet med pengene. Regningen blev bare dobbelt så dyr. Surt, men det lærer man jo også af.

De cigarer du køber af din bedste cubanske ven, bartender, guide, taxachauffør, stuepige på hotellet som har en far, bror, eller onkel der arbejder på cigarfabrikken er falske. De kommer ikke fra fabrikken, de er falske.

Uanset hvad de siger, og hvor gode venner i er, så er cigarerne falske. Men det betyder ikke, at de ikke er gode cigarer, eller de ikke smager godt. De er bare 100% falske.


Cuba og dig

Opfør dig ordentligt

Kriminalitet og straf på Cuba

Hvis du ikke ligefrem elsker at spise brune bønner og ris hver dag, så opfør dig fornuftigt. Det sidste sted du ønsker at ende, er nok i et Cubansk fængsel.

Der er intet motions center, TV, biograf eller fancy restaurant. Det er hårdt arbejde under dårlige forhold, og du vil typisk skulle sidde hele straffen af.

Du kommer ikke hjem før tiden. Og straffene er hårde, du kan sagtens risikere 10-15 år for besiddelse af narkotika.

Så opfør dig ordentligt, for hvis du bryder loven, så har dommeren nok ikke særlig stor sympati for dig.

Husk du bliver dømt efter cubansk lov og ikke dansk lov.


Tyveri

Det sker skam, så tænk dig om

Tyveri fra turister sker da, for husk, at når du går rundt med det sidste nye digital kamera fra Canon, så repræsenterer det måske mere end en årsløn for en cubaner.

Og det kan da friste.

Pas på dine ting på gaden, og hold altid kameraet bundet fast til hånden.


Lommetyveri er desværre mere udbredt, specielt hvor der er mange mennesker samlet på et sted, f.eks i busser eller diskoteker. Men hvis du bare bruger din sunde fornuft, så sker der næppe noget.

Hold altid et godt øje med dine ting på restauranter og lignende steder. Også hvis du sætter dig på en bænk, så hold godt øje med dine ting. Stil dem ikke fra dig, de kan forsvinde meget hurtigt.

På dit hotel er der oftest en boks på værelset eller i receptionen. Brug denne. Men endnu engang tyveri fra hotel værelset er stadig meget ukendt. Men brug din sunde fornuft, og lad ikke en stor bunke penge ligge og flyde. Du frister bare stuepigen over evne.